تجربه موفق شرکت دستیار فوق تخصصی روماتولوژی کودکان دانشگاه در دوره آموزشی بیمارستان بوستون
دکتر اثنیعشری حضور در دورههای بینالمللی را فرصتی برای انتقال دانش و ارتقای روشهای تشخیصی و درمانی در دانشگاه دانست
دکتر کوثر اثنیعشری، دستیار فوق تخصصی روماتولوژی کودکان دانشگاه پس از بازگشت از دوره آموزشی بیماریهای خودالتهابی در بیمارستان کودکان بوستون آمریکا (Boston Children's Hospital)، حضور در این دوره را فرصتی برای آموزش و یادگیری علم روز جهان، ارتقای روشهای تشخیصی و درمانی در کشورمان و انتقال دانش به دانشجویان و اساتید دانشگاه دانست.

به گزارش روابطعمومی معاونت بینالملل دانشگاه علوم پزشکی تهران، وی افزود: از جولای ۲۰۲۴ تا می ۲۰۲۵ به مدت ۱۱ ماه در این دوره به میزبانی بیمارستان کودکان بوستون آمریکا؛ وابسته به دانشگاه هاروارد شرکت کردم و طی این مدت در بخش روماتولوژی کودکان، کلینیکهای خودالتهابی و تعدادی از آزمایشگاههای این بیمارستان حضور داشتم.
دستیار فوق تخصصی روماتولوژی کودکان دانشگاه هدف اصلی از حضور در این دوره را یادگیری بیشتر در خصوص بیماریهای خودالتهابی کودکان و ارائه درمان بهروز و بهتر به این بیماران در ایران عنوان کرد و بیان داشت: همچنین در حال برنامهریزی برای برگزاری دوره آموزشی کوتاهمدت شش ماهه تا یک ساله به منظور تربیت دانشجویان فلوشیپ یا روماتولوژیستهای کودکان و بزرگسالان ایرانی و کشورهای منطقه در زمینه بیماریهای خودالتهابی هستیم.
دکتر اثنیعشری با بیان اینکه بیمارستان کودکان بوستون یکی از مراکز مرجع درمانی است که تعداد زیادی از روماتولوژیستهای کودکان در آن فعالیت میکنند، اضافه کرد: بیماران خودالتهابی زیادی از سراسر آمریکا برای درمان به این بیمارستان مراجعه میکنند و این امکان بسیار خوبی برای من فراهم کرد که از نزدیک در جریان مراحل درمانی کیسهای مختلف قرار گیرم.
وی توضیحاتی در خصوص فعالیتهای خود طی این دوره ارائه کرد و بیان داشت: با حضور در بخش روماتولوژی بیمارستان کودکان بوستون و بخش پژوهش آن که با حوزه درماتولوژی مشترک است، موفق به انجام چند پروژه تحقیقاتی در زمینه بیماریهای خودالتهابی شدم ضمن اینکه در حال نگارش دو مقاله دیگر با استفاده از کیسهای درمانی بیمارستان بوستون هستم.
دکتر اثنیعشری افزود: همچنین در دو پروژه مشترک همکاری داشتم که نتایج یکی از آنها در قالب مقالهای به چاپ رسید و پروژه اصلی خودم نیز که در تلاش برای اجرای مشترک آن میان دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیمارستان بوستون هستیم، همچنان ادامه دارد.
این متخصص کودکان از حضور در تمامی کلینیکهای خودالتهابی دکتر Fatma Dedeoglu در بیمارستان کودکان بوستون خبر داد و اظهار داشت: دکتر Dedeoglu از اساتید برجسته جهان در حیطه بیماریهای خود التهابی کودکان و استاد راهنمای من در این دوره بودند و تعامل با ایشان فرصتی برای دسترسی به دادههای بیماران مختلف خودالتهابی، تعامل نزدیک با آنها و آشنایی با نحوه ویزیت بیماران توسط پزشکان را ایجاد کرد.
وی با اشاره به حضور در آزمایشگاه ایمونولوژی دکتر Pui Lee از توانمندترین اساتید روماتولوژی کودکان جهان، تصریح کرد: فیلد اصلی فعالیت ایشان بیماری DADA2 به عنوان یکی از بیماریهای خود التهابی است که با علائمی شبیه بیماری پلی آرتریت ندوزا و استروکهای متعدد مغزی در سنین کودکی ظاهر میشود.
دکتر اثنیعشری ادامه داد: طی مدت فعالیت در آزمایشگاه دکتر Pui Lee، روشهای آزمایشگاهی که در تشخیص بیماریهای خود التهابی میتواند به ما کمک کنند را مورد مطالعه و بررسی قرار دادم تا با الگوگیری از آنها در آزمایشگاه مرکز تحقیقات نقص ایمنی کودکان دانشگاه، فعالیتهای مشابهی را انجام دهیم.
دستیار فوق تخصصی روماتولوژی کودکان دانشگاه همچنین به بیان توضیحاتی در خصوص چگونگی شرکت در این دوره پرداخت و گفت: اتحادیه انجمنهای روماتولوژی آسیا و اقیانوسیه (APLAR) به عنوان مهمترین انجمن روماتولوژی در آسیا و اقیانوسیه، سالانه گرنت شش ماههای را به یک تا دو نفر با هدف یادگیری و ارتقای دانش اعطا میکند.این گرنت به اساتید و متخصصان این فرصت را میدهد که با حضور در دانشگاههای دیگر کشورها، دانش خود را افزایش داده و زمینه پیشرفت دانشگاه مبدأ و کشورشان را فراهم کنند.
وی ادامه داد: آشنایی با دکتر Dedeoglu در قالب یکی از دورههای بینالمللی دانشگاه، بستر تعریف پروژهای جهت ارائه به APLAR را فراهم کرد و نهایتاً حدود سه سال پیش من موفق به اخذ این گرنت شدم.
دکتر اثنیعشری در ادامه به معرفی بیماریهای خود التهابی پرداخت و گفت: بیماریهای خودالتهابی به دنبال فعالیت نامنظم سیستم ایمنی ذاتی، حملات پایدار یا دورهای التهاب ایجاد میشوند و بیماران که اغلب کودکان هستند، با علائم سیستمیک به پزشک مراجعه میکنند.
وی با اشاره به اینکه بیماریهای خودالتهابی میتوانند قسمتهای مختلف بدن را درگیر کنند، اظهار داشت: علائم این بیماریها شامل تبهای مکرر، خستگی، التهاب عضلات و مفاصل، ضایعات پوستی و بزرگ شدن غدد لنفاوی است که در برخی از بیماران خفیف و در برخی دیگر نیز شدید و کشنده هستند.
این متخصص کودکان تصریح کرد: زمان زیادی از شناسایی بیماریهای خودالتهابی نگذشته است و عواملی چون پیشرفت علم ژنتیک و روشهای تشخیصی آزمایشگاهی، کمک کرده تا دانش ما نیز نسبت به این بیماریها روزبهروز بیشتر شود.
دکتر اثنیعشری افزود: این بیماریها ژنتیکی بوده و علت آن یک نقص ژنتیکی و جهش ژنی است که در دوران قبل از تولد رخ داده و زمان بروز علائم و شدت آن پس از تولد میتواند از عوامل محیطی تاثیر پذیر باشد.در ایران به علت شیوع ازدواجهای فامیلی، با تعداد قابلتوجهی از این بیماران مواجه هستیم.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد که حضور در این دوره و تجارب حاصل از آن زمینهساز برگزاری دوره بیماریهای خودالتهابی برای آموزش پزشکان ایرانی و کشورهای همسایه، ارائه خدمات بهتر تشخیصی و درمانی به بیماران و راهاندازی کلینیک مجزای خودالتهابی در مرکز طبی کودکان به عنوان قطب علمی اطفال کشور شود.
دستیار فوق تخصصی روماتولوژی کودکان دانشگاه یادآور شد: همچنین بسیار امیدوار هستم که به واسطه لینکهای برقرار شده با اساتید و متخصصان بیمارستان کودکان بوستون بتوانیم کیسهای درمانی را به اشتراک گذاشته و مقالات متعدد علمی به صورت مشترک منتشر کنیم و با راهاندازی آزمایشات تشخیصی بیماریهای خودالتهابی در آزمایشگاه مرکز تحقیقات نقص ایمنی کودکان، گامی بزرگ در مسیر درمان این بیماران برداریم.
ارسال نظر